Baru-baru ini saya menyebutkan bahawa saya sedang menyiapkan perkahwinan saudaraku, hidangan musim sejuk yang selesa untuk kira-kira 120 orang. Nah, hujung minggu ini, dan ia semakin dekat, jadi akhirnya saya memalsukan butirannya. Berikut adalah melihat apa yang saya perancang, dengan menu dan persediaan. Esok saya akan berkongsi rancangan untuk benar-benar melaksanakan dan menyelesaikan semuanya!

Konsep keseluruhan untuk makan perkahwinan ini adalah makan malam musim sejuk yang selesa di kalangan keluarga dan rakan-rakan, dengan pinggan-pinggan berlalu di meja. Ia tidak cuba untuk menjadi mewah atau mengagumkan – hanya makanan musim sejuk yang sesuai untuk semua orang.

Tempat acara

Saudara saya dan tunangnya akan berkahwin dengan a gereja tempatan, yang mana banyak keluarga kita hadir. Ia merasakan sangat keluarga dalam cara ini, kerana saya tahu tempat ini dengan baik dan semua orang yang terlibat adalah sangat menyokong dan murah hati. Saya selalu berfikir bahawa, sejauh ini, aspek yang paling penting untuk membuang acara besar adalah memilih tempat yang betul. Gereja menyediakan meja, kerusi, linen meja, pinggan mangkuk, pinggan mangkuk dan gelas. (Ini sangat membantu!)

Gereja ini mempunyai dapur yang dilengkapi dengan sempurna di sebelah ruang makan di mana majlis makan malam akan diadakan. Ia mempunyai peti sejuk besar dan peti sejuk lantai ke siling. Bagaimanapun, julat ini terdiri daripada dapur elektrik dan ketuhar yang sangat asas. Saya sangat berharap ada ketuhar tambahan.

Jadual

Upacara perkawinan awal hari ini, dan akan segera diikuti dengan resep kue dan pukulan (yang saya tidak ada hubungannya, terima kasih!) Untuk sekitar 300 orang. Kemudian parti perkahwinan akan pergi untuk mengambil gambar, ahli keluarga akan meletakkan kaki mereka selama beberapa jam di hotel, dan selepas itu semua orang akan kembali ke gereja untuk makan malam.

Oleh itu saya mempunyai banyak masa di tengah hari untuk menamatkan makan.

Bajet itu

Miniscule. Tiny. Mengetepikan, belanjawan kecil tetapi juga, saya fikir, sama dengan jenis bajet yang banyak orang ada ketika mereka melakukan katering perkahwinan mereka sendiri.

Saya mempunyai kira-kira $ 650 untuk menghabiskan makanan itu sendiri, tidak termasuk hidangan hidangan, produk kertas, dan lain-lain perkara sampingan. (Sebagian besar ini akan disediakan oleh gereja, itulah sebabnya, sekali lagi, mendapatkan tempat dengan banyak tambahan yang disertakan sangat membantu.) Saya tidak pasti lagi betapa saya akan berpegang kepada bajet ini; Saya merancang untuk menendang sedikit wang saya sendiri sebagai hadiah kepada abang saya. Sudah tentu sukar untuk mengetahui dengan tepat apa yang akan dibelanjakan untuk bahan makanan lebih awal, tetapi ini adalah bajet yang dirancang setakat ini.

Menu

OK, sedia untuk menu? Inilah yang saya merancang.

Menu Makan Malam Perkahwinan Homestay untuk 120 Orang

Makanan ringan sebelum makan malam
• Cheddar White & Rosemary Crackers Homemade
• Kacang Herba Panggang

Untuk minum
• Citrus & Rosemary Spritzer
• Air dengan irisan sitrus

Makan malam
• Panggang Ayam Panggang dengan Bacon & Parsley
• Kacang Putih Braised dengan Rosemary & Tomato
• Gulung Keju Kentang & Mentega Salted Whipped
• Lemon-Dijon Slaw

Pencuci mulut
• Puding Butterscotch dengan Whipped Cream
• Cookie Platter Butter Sablés & Chocolate Butter Chunkers

Menu ini sebahagian besarnya bebas gluten, Selain dari gulungan dan keropok, kerana terdapat beberapa tetamu bebas gluten.

Saya suka mencurahkan makanan ringan sebelum makan malam ketiga – sesuatu yang ideal dengan tekstur yang berbeza daripada keropok dan badam. Dan saya harap saya akan mempunyai masa dan ruang untuk melakukan sayur-sayuran kedua, sesuatu yang dimasak. Tetapi saya tidak fikir ia akan menjadi praktikal.

Saya juga harus menyebutkan bahawa keseluruhan menu ini akan menjadi berkhidmat dengan gaya keluarga. Ayam dan kacang akan keluar pada piring-piring dan mangkuk hingga kira-kira 15 meja, dan orang boleh lulus dan berkhidmat kepada diri mereka sendiri.

Bagaimana Ia Berfungsi??

Sudah tentu soalan seterusnya ialah – bagaimana saya boleh mendapatkan semua ini? Bagaimanakah makanan dimasak dalam kuantiti sedemikian, dan akan dibentangkan dengan panas dan tepat pada waktunya? Itu perkara pokok esok: Rancangan!

Lebih Catering Perkahwinan

• Nasihat Praktikal untuk Catering Sendiri Perkahwinan anda
• Catering Perkahwinan Anda Sendiri: Panduan Langkah demi Langkah
• Adakah Anda Mempunyai Apa-apa Nasihat untuk Katering Perkahwinan Saya Sendiri?

(Imej: Rakan saya Michelle, dari perkahwinan saya sendiri)