(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Sebagai instruktur masakan yang mengkhususkan diri dalam masakan India Timur, saya dapat meminta cadangan cookbook saya sepanjang masa. Walaupun banyak resipi saya datang terus dari keluarga saya, atau melalui tradisi lisan, terdapat beberapa buku masakan yang saya rujuk ketika saya perlu mencari sesuatu atau untuk mendapatkan resipi asas hidangan dari rantau India yang berlainan.

Baca terus untuk mengetahui lima buku teratas saya yang akan mengajar anda semua yang anda perlukan untuk mengetahui budaya masakan purba ini untuk diri sendiri.

Memasak India berbeza-beza dengan ketara dari rantau ke rantau berdasarkan ketersediaan ramuan, dan sementara itu tidak rumit, pelbagai rempah dan istilah aneh boleh membingungkan kepada pemula. Sempadan cadangan saya kepada hanya lima buku, walaupun, hampir seperti meminta saya memilih anak kegemaran! Tetapi saya menguruskannya dengan banyak kesulitan dan sebutan yang mulia.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Di Rumah dengan Madhur Jaffrey: Hidangan Mudah, Delectable dari India, Pakistan, Bangladesh, dan Sri Lanka oleh Madhur Jaffrey

 • Beli Buku

Madhur Jaffrey tidak ragu-ragu buat masakan India. Salah satu buku masakan pertama saya ialah penerbitan BBC yang sangat baik, Cookery India Foolproof. Malangnya, buku itu sekarang sukar dicari; Walau bagaimanapun, ini adalah permulaan yang sempurna untuk perjalanan masakan India anda. Gaya Jaffrey boleh diakses, dan dia menawarkan pengukuran yang tepat dan glosari yang sangat baik untuk membantu anda memulakan.

Ini adalah buku yang sangat asas, jadi jangan berharap untuk mencari banyak gambar atau cerita. Jika anda mencari mereka, saya cadangkan mendapatkannya Jemputan ke Masakan India Sebaliknya, yang lebih memoir. Di rumah adalah semua tentang perasa asas dari anak benua untuk makan malam setiap hari. Kebab domba-domba Punjabi sangat baik, tetapi kegemaran saya yang sebenarnya adalah dia mengambil kuah tradisional India, karhi, juga dikenali sebagai kadhi.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Buku Masakan Wilayah India Lengkap oleh Mridula Baljekar

 • Beli Buku

Mridula Baljekar tidak begitu terkenal dengan beberapa penulis makanan India yang lebih popular, tetapi resepnya dengan mudah beberapa kegemaran saya. Dalam buku masakan ini, dibungkus dengan 300 resipi dan lebih dari 1500 gambar, dia menyelam jauh ke dalam masakan India serantau dengan resipi yang berasal dari seluruh India. Ini adalah buku yang sangat komprehensif dan sihat, dan resipi semua sahih dan teruji.

Saya suka merebut buku ini apabila saya merasa tidak bersemangat dan mahu mencuba sesuatu yang baru. Saya sentiasa kagum dengan berapa banyak kepelbagaian masakan India, dan buku ini sangat mencerminkannya. Kebanyakan resipi dalam buku ini adalah mudah, dan semasa mereka menggunakan bahan-bahan tradisional India, mereka semua harus ada di mana-mana runcit Asia. Resipi pelbagai dari chapathi setiap hari (atau flatbread flaky) ke sup merpati yang lebih luar biasa.

Cuba pula ang pula balala balalaar. Mereka adalah cukup pelik.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

India Rick Stein: Mencari Curry Perfect: Resipi dari Odyssey India saya – Rick Stein

 • Beli Buku

Rick Stein adalah seorang chef Inggeris yang terkenal, terkenal dengan restoran makanan laut dan buku masakannya. Dicipta sebagai teman kepada program BBC Stein, buku ini pada mulanya bukan pada radar saya sehingga salah satu daripada pembaca laman web saya bertanya kepada saya apa yang saya fikirkan tentangnya. Saya akan jujur: sebab saya membeli buku ini pada mulanya adalah hanya untuk fotografi yang bertiup, yang indah atmosfera dan membawa anda terus ke tengah-tengah India. Melayari melalui resipi, bagaimanapun, adalah wahyu, kerana setiap resipi tunggal (dan selera) hanya menakjubkan.

Amaran: elakkan buku ini jika anda belum makan dahulu! Hanya melihat makanan yang indah di gambar membuat saya lapar, tetapi bernasib baik, kebanyakan resepi adalah mudah dan boleh dimasak dengan sedikit kekecohan. Rick Stein membawa kesempurnaan tanda dagangannya ke buku ini, dan setiap resipi diuji dengan teliti dan ternyata sempurna setiap kali.

Benar dengan semangatnya, resipi makanan laut yang diilhamkan olehnya adalah hebat, dan saya suka bahawa dia termasuk resipi dari kampung halaman saya sendiri di Mangalore.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Cara Memasak India: Lebih daripada 500 Resipi Klasik untuk Dapur Modern oleh Sanjeev Kapoor

 • Beli Buku

Inilah kitab masakan India, dan Sanjeev Kapoor adalah imam besar. Bersama Tarla Dalal, Kapoor mendefinisikan semula konsep chef selebriti di India. Beliau adalah salah seorang yang pertama kali memasak di televisyen, dan rancangannya Khana Khazana menjadi program masakan nombor satu di India selama-lamanya. Kita semua membesar menontonnya, dan tidak menghairankan – dengan lebih daripada seratus lima puluh buku – dia mungkin salah satu yang paling kurang dikenali, tetapi laris, penulis buku masakan di dunia (menjadi adil, ada lebih dari satu bilion atau lebih India di luar sana membeli bukunya …).

Ini adalah salah satu buku masakan utamanya, dan ia direka dan ditulis secara khusus untuk penonton Amerika Utara. Dengan lebih daripada 500 resipi, anda boleh memastikan bahawa anda akan mendapat resipi untuk setiap musim dan untuk setiap acara. Tidak ada gambar dalam buku ini, yang mengecewakan, tetapi jika anda benar-benar ingin memperbaiki dan mempelajari lebih lanjut mengenai memasak India, ini adalah satu buku yang anda tidak boleh tanpa. Resipi makanan jalannya sangat baik, dan seperti Baljekar, dia termasuk resep dari seluruh negara.

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Spice Kitchen oleh Ragini Dey

 • Beli Buku

Ini adalah buku masakan yang agak baru dari koki Australia dan restoran Australia yang bernama Ragini Dey. Seperti buku Rick Stein, saya suka fotografi dalam buku ini pada mulanya. Walau bagaimanapun, resipi beliau telah menjadi sangat cepat menjadi beberapa resipi terbaik saya. Setiap resipi gambar yang indah dan ditulis dengan pembaca Barat dalam fikiran, tetapi tanpa kehilangan keasliannya. Dia menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati, dan resepnya cepat dan penuh dengan rasa. Kegemaran saya adalah hidangan vegetariannya, dan saya suka menjadikannya sebagai makanan cepat untuk hidangan India saya.

Mentions Yang Mulia

Jelas sekali, saya tidak boleh memilih hanya lima buah buku, jadi inilah beberapa kegemaran saya!

 • Ikan, Gaya India oleh Atul Kochhar
 • Rasa Baru India: Lebih 100 Resipi Vegetarian Vibrant dari Selatan India oleh Das Sreedharan
 • Dapur India saya oleh Hari Nayak dan Jack Turkel
 • The Spice Men Incredible oleh Tony Singh dan Cyrus Todiwala
 • Savor Mumbai oleh Vikas Khanna
 • Pure Vegetarian oleh Prema Srinivasan

Apakah buku masakan India kegemaran anda, dan mengapa?