(Kredit imej: Faith Durand)

Bubbles pada dasarnya selalu sesuai, sama ada dinikmati sebagai aperitif sebelum melepaskan lima kursus di bistro mahogany berdinding atau di rumah bersama dengan pengambilan ayam kung pao. Tetapi barang-barang semulajadi sangat sesuai pada Hari Valentine. Benar-benar, ada apa-apa seperti bunyi gabus yang muncul untuk meningkatkan usaha berlibur bermata bercuti?

Walaupun sebotol Dom Pérignon atau Krug mungkin bernilai hebat untuk sesetengah orang, untuk pasangan yang tidak dapat menjustifikasikan kos kekurangan botol yang berasal dari salah satu rumah Champagne di Perancis (atau hanya lebih suka menyimpan wang tunai mereka untuk seperti hujung minggu percutian), memuaskan semangat boleh didapati dalam bentuk yang lebih berpatutan. Caleb Ganzer, sommelier ketua dan pengurus besar bar wain semula jadi New York La Compagnie de Vins Surnaturels, berkongsi empat pilihan spektrum yang murah untuk dicuba.

Crémant

Crémant adalah wain berkilauan buatan Perancis yang dibuat dalam kaedah Champagne tradisional, tetapi dibuat di luar kawasan Champagne. Ia bukan sahaja “menawarkan pengintip kebudayaan ke dalam wilayah pengeluar wain,” seperti yang ditunjukkan Ganzer; ia juga mempunyai tag harga yang jauh lebih lembut. Di antara kegemaran Ganzer adalah Alainian etain Domaine Audrey et Christian Binner ($ 17) atau versi sedikit bersahaja daripada Domaine André et Mireille Tissot ($ 23).

Pétillant Naturel

Pelumas naturel, atau “pét-nat” untuk pendek, diterjemahkan sebagai “semulajadi berkilau,” dan anggur ini – yang boleh dibuat dari anggur putih dan merah sama – cenderung hanya sedikit berkilat, lebih rendah alkohol daripada anggur tipikal, tidak sempurna. “Ia adalah funky dan segar dan kasar di sekitar tepi daripada Champagne sempurna digilap,” kata Ganzer. Dia selalu melayani satu, seperti J. Quastana ‘Buena Onda’ rosé ($ 19) dari Lembah Loire, oleh kaca. Satu lagi kegemaran ialah La Sorga ($ 15) dari Languedoc-Roussillon, dibuat dengan anggur Terret Bourret yang tidak pernah dilihat. “Senang, walaupun tidak semestinya penonton, itu adalah cara yang baik untuk melihat sisi yang berbeza dari sfera berbuih,” tambahnya..

A Cava-Sherry Hybrid

Sepanyol, di mana cava yang berpatutan adalah perayaan yang meriah, merupakan destinasi lain yang menjadi intrusi Ganzer. Beliau mendapati Colet-Navazos ($ 41), kerjasama antara Colet Winery dan Equipo Navazos ketenaran sherry ‘La Bota’, terutama menarik. “Ia adalah satu projek bahasa Sepanyol yang unik yang tidak teknis cava dan tidak cukup sherry. Ini hibrid antara kedua-dua, “katanya. Dalam penciptaan ini, asas cava buatan yang dibuat oleh anggur dari sereh-happy Jerez.

Champagne penumbuh

Peminum yang degil teragak-agak untuk berhemat dengan perkataan Champagne, tetapi yang tidak mahu mengeluarkan wang tunai yang menuntut permintaan nama seperti itu, mungkin akan mendapat kompromi yang menarik di Champagne Grower. Anggur berkilau ini mempamerkan permata yang dibuat di Champagne, tetapi tidak seperti yang dihasilkan oleh rumah-rumah besar, biasanya dibuat dari anggur tumbuh di kebun anggur tertentu dari satu ladang oleh satu keluarga. Mereka benar-benar mencerminkan terroir – kombinasi kekuatan alam semulajadi yang menimbulkan wain dengan personaliti yang berbeza.

Walau bagaimanapun, seperti imej bucolic seorang petani secara keseluruhan yang penuh kasih sayang memelihara enchants buah anggur, pendekatan kecil ini, artisanal tidak selalu menjanjikan hasil yang luar biasa. “Champagne adalah proses intensif buruh dan ada sesuatu yang boleh dikatakan mengenai kecekapan pengeluar besar boleh membawa ke meja,” jelas Ganzer. Untuk mengurangkan ketidakpastian ini, beliau menasihati mengamalkan mentaliti pembeli “berhati-hati” dan mencari pembotolan Kelab Khas. Koleksi ini terdiri daripada wain peer-reviewed yang hanya membuat potongan jika dianggap layak label kumpulan dengan undi. “Penanam hanya menghantar wain terbaik untuk ini dan dengan itu, jika diluluskan, pengguna dijamin terbaik dari rumah-rumah terkecil – sering kali di rak kurang dari $ 100,” kata Ganzer. “Walaupun ia masih membeli-belah untuk kebanyakan, ia adalah wain krim dari beberapa penanam yang paling bermutu di rantau ini dan membuat botol Champagne yang benar-benar istimewa.”

Gabungkan salah satu daripada mereka yang mempunyai dokumentari Netflix, dan percutian bercampur-baur mendapat gelaran percintaan yang tidak biasa.