(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Liqueurs oren hari ini seolah-olah jatuh ke dalam tiga kategori ketika datang ke harga: aneh kotoran-murah; sederhana, tetapi diterima, dinaikkan harga; dan, akhirnya, mahal mahal.

Ia mungkin menggoda untuk hanya mengambil botol $ 5 triple sec dan menangguhkan carian anda untuk minuman beralkohol oren, tetapi, bergantung pada anggaran anda, anda mungkin berada di pasaran untuk produk yang berkualiti dan nilai yang lebih baik. Berikut adalah tiga cadangan.

Bila Membeli Liqueur Jeruk Berkualiti Tinggi

Cara kita melihat rak liqueur oren, terdapat produk yang digunakan untuk kegunaan penggunaan tinggi, di mana rasa dan kualiti kurang perhatian (botol murah anda); produk yang mempunyai sejarah yang panjang dan berkhayal dan dikenali dengan menggunakan bahan-bahan terkemuka (barang anda yang mahal); dan sebilangan kecil botol, beberapa daripada mereka pendatang baru yang relatif ke pasaran, yang menawarkan kualiti baik pada harga yang sedikit di bawah eselon atas.

Sekiranya niat anda adalah, katakanlah, menggabungkan kelompok berukuran parti margaritas yang beku, di mana nota jeruk yang menarik untuk minuman keras oren yang terasa mungkin hilang, maka tidak ada gunanya memburukkan diri. Satu triple sec gred campuran akan menyampaikan rasa manis dan oren yang anda kehendaki.

Tetapi untuk resipi koktail klasik yang kami tampilkan di The 9-Bottle Bar – seperti Pegu Club dan XYZ Cocktail – anda mungkin mahu menyegarkan pada sesuatu yang menawarkan lebih kompleks.

3 High-Quality Orange Liqueurs untuk Mengimbangkan Anggaran Anda

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Pierre Ferrand Dry Orange Curaçao – $ 28 (750 mL)

Dilancarkan pada bulan Januari 2012, ini adalah produk dari pengeluar cognac terkenal yang berdasarkan kepada sejarah curaçao resipi dari abad ke-19 (dengan itu menyebutkan “ancienne méthode” pada label botol). Idea ini, yang ditekan oleh ahli sejarah koktel, David Wondrich dan tuan punya Cognac Pierre Ferrand, Alexandre Gabriel, adalah untuk mencipta sesuatu yang akan meniru barang-barang bartender yang digunakan pada zaman kegemilangan koktel klasik.

Ia segar dan berair di hidung, dengan hanya sedikit alkohol alkohol (ia 40 peratus ABV), kemudian hangat, pedas, gatal, dan agak pahit di langit-langit.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Grand Marnier – $ 42 (1 L)

Dengan sejarah yang bermula pada tahun 1880, Grand Marnier adalah antara minuman keras oren yang tertua di pasaran. Ia diperbuat daripada campuran cognac Perancis yang berumur (botol berbentuk seperti periuk cognac masih), bersama dengan kulit pahit, aromatik, kering matahari yang ditanam oleh karibia Seville yang Caribbean (apa yang disebut Perancis Citrus bigaradia).

Hasilnya berwarna oren-oren; marmalade kaya dengan aroma dan marmalade; dan kompleks dan berlarutan dalam rasa, dengan buah dan kayu dan karamel manis semua berpusing. Grand Marnier terletak jauh ke bawah spektrum manis daripada Pierre Ferrand Dry Curaçao.

Petua: Sekiranya harganya terlalu curam, pertimbangkan untuk membeli botol separuh 375-mL, biasanya dijual sekitar $ 23, untuk menguji perairan yang berwarna oren.

Luxardo Triple Sec Triplum – $ 25 (75 mL)

Ini triple sec buatan Itali adalah pembelian pintar yang lain untuk wang itu. Rasanya berasal dari campuran tiga bahan sitrus yang berbeza: jeruk pahit dari pulau Curaçao dan oren manis dan tangerin berasal dari Sicily (beberapa sumber menyebutkan bahan ketiga sebagai jeruk mandarin, saudara dekat tangerine).

Ia memperlihatkan keseimbangan kepahitan dan manis, dengan rasa citrus yang lebih terang, tajam seperti lemon zest.