(Kredit imej: Kristin Teig)

Apabila editor Kitchn yang lain dan saya pertama kali membincangkan parti teras saya akhirnya menjadi tuan rumah beberapa minggu yang lalu, kita semua sepakat untuk mempunyai menu yang ringkas. Tidak ada hidangan pembuka hidangan atau hidangan sampingan, kursus pencuci mulut yang mewah atau stesen koktel. Sebaliknya, saya akan berpegang kepada asas-asas: satu hidangan pembuka, satu salad, hidangan utama, dan pencuci mulut.

Berikut adalah tiga sebab mengapa menu mudah berfungsi dengan baik untuk pesta.

(Kredit imej: Kristin Teig)

Alasan # 1: Menu pesta sederhana bermakna kurang tekanan.

Siapa yang merancang perjumpaan dengan berkata “Saya mahu menyusun menu yang paling tertekan saya dapat!” Tiada sesiapa. Tiada siapa yang mengatakannya.

Namun, berapa kerap anda mendapati diri anda terperanjat dalam perancangan rancangan parti dan kegilaan buat masa depan? Sangat mudah untuk membiarkan diri kita percaya kadang-kadang bahawa betapa baiknya tuan rumah atau nyonya rumah kita berdasarkan berapa banyak pilihan yang kita layangkan untuk tetamu kami. “Lihatlah, saya buat ini, dan ini, dan ini. Oh, dan saya juga membuat ini sekiranya anda tidak menyukai ini. “Tetapi lebih baik, atau lebih tepat … lebih baik lagi?

Mudah bukan bermakna malas. Mudah bukan bermakna tidak istimewa. Mudah bukan bermakna anda tidak peduli dengan tetamu anda. Maksud sederhana, semata-mata, bahawa anda menyempitkan fokus anda, yang boleh menjadi sangat membebaskan! Dan lebih banyak tekanan.

(Kredit imej: Kristin Teig)

Alasan # 2: Menu pesta sederhana bermakna lebih banyak waktu untuk diganggu dengan tamu anda.

Saya fikir ada masa dan tempat untuk melemparkan pesta dengan pilihan sehingga wazoo, dan tergesa-gesa adrenalin yang diperlukan untuk menariknya boleh menjadi mendebarkan. Tetapi kebanyakan kita tidak mahu melontarkan satu parti rumit setiap minggu; kami hanya mahu menikmati makanan yang baik dengan kawan-kawan. Kami mahu menghiburkan untuk menjadi bahagian yang tetap dan menyeronokkan dalam kehidupan kita.

Itu sebab lain untuk merancang menu pesta yang mudah: kurang masa di dapur bermakna lebih banyak masa di pesta! Sekiranya anda tidak mahu meluangkan masa sepanjang hari menonton pemasa oven dan menguruskan pergerakan dapur anda, merancang menu yang lebih mudah.

(Kredit imej: Kristin Teig)

Alasan # 3: Menu parti yang mudah membolehkan anda memberi tumpuan pada bahagian terbaik menu – dalam kes ini, pizza panggang!

Apabila anda membuang “Parti Pizza di Serambi,” acara utama, jelas, pizza! Ini juga mengapa kami menyimpan item menu lain yang rendah; kami ingin memfokuskan sebahagian besar masa dan perhatian kami untuk membuat pizza panggang terbaik yang kami boleh.

Kami memutuskan untuk membuat tiga jenis pizza, yang mungkin terdengar dengan jelas “tidak mudah” tetapi pertimbangkan: anda hanya menukar topping yang berbeza pada asas doh yang sama, jadi ia tidak begitu mewah. Bahagian yang paling padat buruh di seluruh menu telah menyiapkan topping, dan walaupun itu tidak begitu buruk. Kami hanya meletakkan semua ramuan di atas meja dan menghabiskan 30 minit mencincang, dicing, dan mencarik. Itulah sahaja!

Satu menu 4-bahagian mudah – satu hidangan pembuka, satu salad, hidangan utama, dan pencuci mulut – mempunyai arka yang bagus untuknya. Ia membantu memastikan tetamu anda tidak disumbat oleh masa mereka melanda kursus utama. Ia membolehkan mereka masuk dan keluar makan. Ia memberi tumpuan tepat di mana anda mahu – pada pizza, dalam kes ini! – pada masa yang sama membundarkan semuanya dengan rasa yang lazat dan sihat.

(Kredit imej: Kristin Teig)

Jadi, untuk tujuan itu, inilah menu yang kami buat bersama untuk pesta pizza. Satu-satunya perkara yang kami buat adalah adonan pizza dan sirap untuk soda strawberi; segala-galanya cukup mudah untuk persiapan pagi itu!

Parti Pizza Mudah Saya di Menu Serambi

PEMBUKA SELERA

  • Smoky Corn & Jalapeno Dip dengan cip

DRINKS

  • Strawberry Basil Soda
  • Bir yang pelbagai, termasuk Firestone Opal Farmhouse Ale, Ommegang Witte Gandum Ale, Banner Amerika Ale, Syarikat Beer Maine Sesuatu yang Cantik, Perkara-perkara Pretty Jack D’or, dan Biara Jack Session Rye IPA

SALAD

  • Salad dicincang Itali dengan Lemon Caper Dressing

PIZZA

  • Prosciutto dan Arugula Pizza
  • Panggang Keju Tomato, Jagung, dan Kambing Keju
  • Pizza Putih dengan Avocado, Bayam & Mozzarella
  • Doh digunakan: Adunan Pizza Terbaik untuk Panggang

DESSERT

  • Kek Summer Summer dengan Buah dan Krim

Tinggal! Esok saya akan menunjukkan kepada anda parti penuh, dari awal hingga akhir.

(Kredit imej: Kristin Teig)

Gambar oleh Kristin Teig
Ikuti @kteig di Twitter dan Instagram